13 KJEMI 2 2025 Forskningsfelt (faggruppe): Matkjemi Hva gjør du på laben? Jeg tester hvordan ulike prosesser påvirker kvaliteten i plantebaserte matvarer, med blant annet in vitro fordøyelse, og gjør deretter analyser for å måle hvordan prosessene har påvirket proteiner, stivelse og antinæringsstoffer. Hva er ditt beste (praktiske) laboratorieråd? Skriv notater fra laben, selv om du tror at du husker det du gjorde. Når du sitter med rare resultater noen måneder senere kommer du til å være glad for det. Test metoden din flere ganger før du setter i gang, og TTT – ting tar tid. Hva er ditt beste lab-minne? Mens jeg skrev mastergraden min ble samfunnet stengt ned på grunn av covid. Jeg var midt i labanalysene og fikk ikke komme tilbake på lab før det hadde gått mange uker, og ble ganske forsinka. Så var en stor lettelse da jeg endelig fikk komme tilbake og begynne med analyser igjen! Hva er ditt verste lab-minne? Det må kanskje være da jeg satte en målekolbe til røring med en magnetrører, og magneten fikk så høy hastighet at den knuste flasken fra innsiden og hele innholdet rant utover. Heldigvis stod løsningen i et avtrekks- skap. Ellers husker jeg tilbake til videre- gående kjemi da jeg skulle titrere med kaliumpermanganat for første gang, og overfylte byretten slik at jeg fikk brune merker etter kjemikalet som satt på huden en god stund. Hvis du skulle gi råd til en nyutdannet kjemiker i dag, hva ville det vært? Ikke vær redd for å stille «dumme» spørsmål eller be om hjelp til ting. Selv om du har utdanning er det ingen som forventer at du kan alt. Og lær deg tidlig hvordan du håndterer data og statistikk, det er like viktig som pipettering! Hva ville vært det første du gjorde hvis du ble diktator for forskning og høyere utdanning i Norge? Sørge for at teknisk-administrative stillinger blir ivaretatt, for uten dem vil hverken forskning eller undervisning gå rundt! Jeg ville også fjernet studieavgift for utenlandske studenter, fordi universitetene tjener masse på kunn- skapsutveksling fra andre land. Samtidig ville jeg reversert regelen om at uten- landske stipendiater må ta 15 studiepoeng i norsk, som de ikke får inkludert i utdanningsplanen og i tillegg må finansiere fra egen lomme. I skrivende stund tikket det inn nyhetsvarsel om at regjeringen vil fjerne dette, så krysser fingrene for at jeg får ønsket mitt oppfylt. Hvordan tror du livet vil være på lab for ditt fagfelt i fremtiden? Kunstig intelligens har tatt over alle oppgaver relatert til utregninger og statistikk, og vi bruker maskinlæring til å optimalisere prosesser før vi setter dem opp i laben. Det gir mer tid til kreative eksperimenter – og kanskje færre knuste målekolber. ● En på laben Emilie Gullberg Jørgensen Navn, arbeidssted, utdannelse og evt. vesentlige verv.: Emilie Gullberg Jørgensen, Stipendiat ved NMBU ved forskningsgruppa SciFood: Matkvalitet og Bærekraft.
RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy